- Czy zawód trenera jest regulowany?
- Od 23 sierpnia 2013 roku państwo nie nadaje tytułów trenera i instruktora sportu. W klubie startującym w zawodach polskiego związku sportowego zajęcia może prowadzić osoba, która skończyła 18 lat, ma co najmniej średnie wykształcenie, wiedzę i doświadczenie do tej pracy i nie była skazana za przestępstwa wskazane w art. 41 ustawy o sporcie. Poza takimi klubami, np. w rekreacji dorosłych, ustawa nie stawia wymagań.
- Co daje kurs instruktora sportu?
- Po kursie dostajesz legitymację lub zaświadczenie od organizatora, a nie państwowy tytuł. Wartość kursu zależy od tego, kto go uznaje: w rozgrywkach liczy się licencja polskiego związku twojej dyscypliny, a klub ocenia kurs prywatnej szkoły sam. Część kwalifikacji ze sportu minister sportu włączył do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji, np. „Planowanie i prowadzenie procesu treningu golfowego”, i wtedy certyfikat wydaje instytucja certyfikująca po walidacji, czyli sprawdzeniu twoich umiejętności. Listę takich kwalifikacji sprawdzisz w rejestrze na kwalifikacje.gov.pl.
- Czym różni się trener od instruktora?
- W ustawie o sporcie trener i instruktor mają te same wymagania, a różnicę wprowadzają związki sportowe w swoich systemach kształcenia. W lekkiej atletyce zaczynasz od stopnia instruktora PZLA, a dopiero potem możesz zrobić kurs trenera PZLA, trenera klasy pierwszej i klasy mistrzowskiej. W piłce nożnej odpowiednikiem są kolejne licencje, od Grassroots D i UEFA C do UEFA Pro.
- Czy warto iść na AWF, żeby zostać trenerem?
- Studia na AWF dają wiedzę z metodyki i fizjologii treningu, ale licencję w rozgrywkach wydaje związek, więc kurs związkowy i tak robisz osobno. Studenci AWF mają za to łatwiejszy start, bo akademie wpisują ich do ogłoszeń obok nauczycieli WF i osób po kursach instruktorskich. Na studiach możesz już pracować popołudniami jako trener młodszych grup.
- Czy trener może być wychowawcą na obozie sportowym?
- Wychowawca wypoczynku musi mieć ukończone 18 lat, średnie wykształcenie i kurs na wychowawcę wypoczynku, który według rozporządzenia trwa 36 godzin i kończy się egzaminem. Z kursu zwolnieni są m.in. nauczyciele oraz trenerzy i instruktorzy, którzy dostali państwowy tytuł przed 23 sierpnia 2013 roku. Bez kursu możesz na obozie prowadzić zajęcia sportowe, ale nie być wychowawcą grupy.